Průběh

To, k čemu směřuje čtyři, potažmo osm let, každý student teplického gymnázia odstartuje letos po velikonočních prázdninách. Měsíční zápřah zvaný maturita odstartují 22. dubna profilové části maturit. Úterý bude patřit hlavně cizím jazykům, ve středu je hlavní náplní M21 a Biologie zatímco čtvrtek bude „přehlídka“ fyziků a chemiků. Následující pondělí a úterý probíhá výuka dle rozvrhu. Po zdolání prvního kroku maturitou čeká oktavány odlehčení v podobě předávání vysvědčení a řádění při posledním zvonění.
                 Od 2. května začínají písemné zkoušky společné části maturit. Pondělí 5. května patří českému jazyku. Didaktický test a písemnou práci absolvuje celkem 316 studentů. Do 9. května jsou na programu testy z cizího jazyka. Velké finále se bude odehrávat od pondělí 19. května do čtvrtka 29. května kdy jdou maturanti k ústní maturitní zkoušce. Pak už na ty úspěšné čeká příjemná ceremonie v aule gymnázia, kde bude 4. června předávat pan ředitel maturitní vysvědčení.
                A jak že vlastně ústní maturita probíhá? Ostrý start maturit začíná společným představením třídy zkušební komisi. Tu tvoří předseda (z jiné školy), místopředseda, třídní učitel, zkoušející a přísedící daného předmětu. Obvykle maturují 4 studenti dopoledne a 4 odpoledne. Jeden student je zkoušený, další se připravuje na potítku. Na konci dopoledne či odpoledne vyřkne komise ortel. Do zkušební místnosti pozve všechny zkoušené a oznámí celkové výsledky. Každý se dozví známky z jednotlivých předmětů a celkové hodnocení. Doufejme, že si poté všichni otřou pot z čela a vyrazí slavit, protože být absolventem teplického gymnázia je skvělý start do dospělého života. Takže maturanti, po Velikonocích tou správnou nohou vpřed.                    

                                                                                                                                              Patrik Mažári